cem24aleviforumlari
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Erzincandaki Türbeler Ve Ziyaret Yerleri

Aşağa gitmek

Erzincandaki Türbeler Ve Ziyaret Yerleri Empty Erzincandaki Türbeler Ve Ziyaret Yerleri

Mesaj  cem24d Paz Ara. 28, 2008 12:04 pm

TERZİBABA TÜRBESİ

Asıl adı Muhammed Vehbi olan Terzibaba, 1779-1848 yıllarında yaşamıştır. Mesleği terzilik olduğundan, "Terzibaba" adıyla anılmıştır. Tasavvufi konuları içeren "Kenzil Fütuh" adlı bir eserleri mevcuttur. Beldenin manevi mimarı Terzibaba'nın mezarı, kendi adıyla anılan şehir mezarlığının içindedir. Kutsal bir manevi kişiliğe sahip olan Terzibaba'nın türbesi, halk tarafından ziyaret edilmektedir.

MAMAHATUN TÜRBESİ

Tercan ilçemizdeki Mamahatun Türbesi, Saltuklu egemenliği dönemine ait olup,1192 yılında ölen Mamahatun için yaptırılmıştır.
Anadolu mimarisi içinde tek örnek olan yapı, ortada ana kümbet ve çevresindeki dairesel duvarı ile iki bölümden oluşmaktadır. Kapısı üzerindeki kitabede Ahlat'lı Ebu'l-Nema bin Mutafattal'ın eseri olduğu yazılıdır

HIDIR ABDAL TÜRBESİ

Türbe, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşır. Yapıya tümüyle taş işçiliği hakimdir. Yapılış tarihi ve kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Varlığı dönemin padişah fermanlarıyla tescil edilen, daha sonra 1925 yılında yürürlüğe konan bir yasa uyarınca kapatılan e 24 yıl sonra yeniden açılan Hıdır Abdal Sultan Türbesi tarihe ışık tutan anıt bir eser olarak halkımızın ziyaretine açık bulunuyor.kemaliye ilçesi ocak köyündedir.

AĞ BABA
Tercana l5 km. uzaklıkta Akyurt köyündedir. Ağaçlık ve sulu bir mesire yeridir. Kutsal sayılan bu yer halk tarafından ziyaret edilmekte ve kurban kesilmektedir.


MELİK GAZİ TÜRBESİ ( Sultan Melik )

Halk arasında Sultan Melek olarak adlandırılan türbe, Kemah ilçesinin girişindedir.Sekizgen plan üzerine altlı-üstlü olarak inşa edilmiş olan türbenin alt katında, 1071-1228 yılları arasında Kemah’a egemen olan Selçuklulara bağlı olan Mengücek Beyliği döneminde yaşayan Sultan Melik’in mumyası ve 5 tane mezar bulunmaktadır.

BAŞKÖYLÜ HASAN EFENDİ

Başköylü Hasan Efendi´nin Türbesi olarak anılan bu mabet, özellikle yazın hergün üzerinde kurbanlarin kesildiği, dileklerin tutulduğu, bir birlerini hiç tanımayan insanların kaynaşmasına vesile olan bir ziyaretgahtır. Genellikle koçlarin kurban edildiği lokmaların dağıtıldığı, niyaz ve dileklerin edildiği türbe köyün girişindeki mezarlığın sol tarafinda küçük bir tepe üzerindedir.Çayırlı ilçesindedir bu ziyaret yeri.

Hasan efendi olarak bilinen bu zat Erzincan ve çevresindeki Alevilerin Dede geleneğinden gelmektedir.Bu coğrafyanın Dede´lerinin hepsinden daha tanınmış, saygınlığı, güvenirliliği ve otoritesi bu coğrafyanin ötesine taşmıştır.Bu yüzden de Başköy denince ilk akla gelen Hasan Efendi olmuştur.

MÜMİNAĞA KÖYÜ (Gelengeç] VE MİSKAH KÖYÜ (Avcıçayırlı)ARASINDAKİ ZİYARETLERBenim köyümErzincandaki Türbeler Ve Ziyaret Yerleri Smile

KIRKLAR DAĞI,KIRKELMALAR,SEYDAĞUP(Seyityakup)PİRBABA,BABAM ANSUR,YILANLI
cem24d
cem24d
Admin

Mesaj Sayısı : 33
Yaş : 63
Nerden : İstanbul
Kayıt tarihi : 24/12/08

http://cem24aleviforumlari.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz